• Home
  • »
  • Omgaan met de verleidingen van de digitale wereld

Omgaan met de verleidingen van de digitale wereld

Omgaan met de verleidingen van de digitale wereld
Geplaatst op 24-01-2019

Ben jij gestoken door de Digi-mug? Leidt de Digitale wereld jou af van God?

De verleiding van de digitale wereld in huize Nuijten
Heerlijk! Ik ben een avondje vrij… Schoenen uit, voeten omhoog en samen met mijn vrouw een filmpje op de bank kijken. Nou ben ik zelf groot liefhebber van een goede actiefilm, maar mijn vrouw wat minder. Daarom gingen we voor een film met iets minder actie en iets meer verhaal Prima natuurlijk!

Na een klein kwartiertje begon ik toch wat onwennig heen en weer te schuiven. Het verhaal sprak me niet heel erg aan, maar naast mijn vrouw op de bank zat ik prima. Dus -zonder dat ik het bewust door had- pakte ik mijn telefoon. Héél even kijken of ik nog berichtjes heb; dacht ik nog. Maar al gauw belandde ik in het woud met WhatsAppjes, Facebook, het nieuws, mijn agenda, To Do-lijstjes en Instagram. Gauw even een nieuwe post plaatsen; is zo gedaan…

Na weer een half uurtje kijken, besluit ik toch even mijn benen te strekken. Dus ga ik maar naar het toilet. Voor ik het weet, zit ik het op het gemak en scroll ik weer door mijn social media heen. Hmmm, niets nieuws te zien. Wacht! Even kijken hoeveel mensen mijn posts hebben geliked…. Ai! Nog maar 17 mensen? Hoe kan dat? Het was toch een leuk bericht. Frustrerend.

Gestoken door de Digi-mug: afleiding, verleiding en eindeloos gescroll
In dezelfde periode van dit voorval was ik druk aan het schrijven voor ‘De Buit van de Witte Leeuw’. Een jeugdboek waarin ik het verhaal vertel van Juda en Guus. Twee vrienden die bevriend zijn geraakt met de Witte Leeuw (Jezus) en van Hem een opdracht hebben gekregen om voor Hem ‘de buit binnen te halen’. Maar nog voordat ze goed en wel op pad gaan, worden ze dwars gezeten door de vriendjes van de zwarte reus (de duivel). Deze vriendjes van de Grote Reus proberen op allerlei manieren de jongens af te leiden van hun doel. Eén van de manieren is doordat zij geprikt worden door de Digi-mug.

De Digi-mug staat symbool voor de afleiding die heel veel mensen (en ik zeker ook) ervaren in hun relatie met God door de digitale wereld. Om het concreter te maken; we besteden dagelijks heel wat uren op het internet die we ook zouden kunnen investeren in onze relatie met God. We richten ons op de sociale media in plaats van dat we oog hebben voor de aardse en geestelijke wereld. Het leidt ons af en weerhoudt ons om VOL voor God te gaan.

Breek met de verleiding van de digitale wereld
Onlangs was ik 2 weken in Schotland om even tot rust te komen en mij (opnieuw) af te stemmen op God. Hier kwam ik erachter hoe verslaafd ik was aan mijn mobiel. Ik kon blijkbaar dik 4 uur per dag met mijn neus in mijn mobiel zitten, 4 uur! Stel je voor dat ik de helft daarvan gebeden had in plaats van gescrolled… Begrijp mij niet verkeerd, 2 uur bidden is voor mij geen perfecte norm, het draait om je relatie met God. Maar ik zag in hoeveel ‘baat’ mijn geloofsleven zou hebben als ik meer van mijn digitale tijd zou stoppen in Hemelse tijd.

Een sombere toekomst?

Laatst zag ik een video van Simon Sinek, een bekende TED Talk spreker. Hij sprak onder andere in zijn ‘talk’ over de ‘Golden Cirkel’. Hij beweert hierin dat hij voorziet dat de komende generatie veel moeite zal gaan ervaren met het vinden van vreugde en vervulling in het leven. Want als zij constant in de digitale wereld verkeren, waar mensen alleen het mooiste, leukste en beste van zichzelf laten zien en vervolgens dit vergelijken met hun eigen dagelijkse leven met al haar tekortkomingen en struggles dan zullen ze het gevoel krijgen dat ze tekort schieten. Met depressieve gedachtes, ongenoegen, faalangst en burn-out tot gevolg.
Simon Sinek schetst een scenario waarin zelfmoord- en drugsgebruik cijfers zullen stijgen, omdat mensen niet meer kunnen leven met de realiteit en de (te hoge) verwachtingen van het leven.

Nou geloof ik niet altijd 1,2,3, wat iedereen zegt en ik raad ook jou aan van harte kritisch naar een verhaal te luisteren, maar als we om ons heen kijken of misschien juíst naar onszelf, dan zien we ook bij onszelf de negatieve effecten van de digitale wereld. Afleiding in je relatie met God, jezelf continue vergelijken met anderen in plaats van de talenten en schoonheid die God jou gegeven heeft te zien, je zelfwaarde die sterk beïnvloed wordt door het aantal likes die je krijgt en ga maar door!
Hoe het precies gaat worden, zal moeten blijken. Hoewel de onderzoekcijfers er nu al niet om liegen….

5 Tips: Laat je niet verleiden!

En nu Coen? Lekker makkelijk praten voor jou, maar ondertussen geef je zelf aan dat je hier ook mee worstelt. Klopt! Ik worstel, maar zoek ook naar antwoorden en oplossingen. Mijn eerste stap was dat ik moest erkennen dat ik mij teveel liet afleiden door de digitale wereld. Dat de telefoon meer aandacht van mij kreeg dan dat ik zelf wilde.
Dus mijn advies: Haal de verleiding bij je weg en bekeer je!

Tip 1: Erken je probleem! Eerlijk zijn en erkennen dat er een probleem is, is de 1ste en moeilijkste stap. Maar zonder deze stap kun je niet los komen.

Tip 2: Vraag God om je te helpen de juiste keuzes te maken, zodat je motivatie ontvangt om je tijd en energie weer te kunnen geven aan Hem en de mensen die er toe doen. Zodat je tijd hebt voor gebed en het lezen van Zijn Woord. Want tijd met God is nooit verspeelde tijd!

Tip 3: Vertel het je omgeving. Ja, die is misschien even pijnlijk. Maar geef aan je partner, vrienden, kinderen en collega’s aan wat je doel is. Dat je minder op je scherm wilt zitten. Risico is, maar dat is wat je dan eigenlijk graag wilt, dat ze je aanspreken als je weer eens op je scherm zit. Dat is misschien niet altijd leuk, maar wel goed.

Tip 4: Installeer schermtijd op je telefoon. IPhone heeft de functie standaard ingebouwd, maar er zijn ook vele apps die je kunt downloaden. Deze app zorgt ervoor dat je tijdens een bepaalde tijd niet op internet kan. Ook kun je instellen dat je bijvoorbeeld maximaal 1 uur per dag internet kunt gebruiken Dit terwijl je praktische apps zoals notities, maps en podcast nog wel gewoon kunt gebruiken als je dat wilt.

Tip 5: Koop een wekker, zodat jij je telefoon echt kan opbergen als je naar bed gaat. Zo word je niet verleid om voor het slapen gaan nog uren op je telefoon bezig te zijn en is op je schermpje kijken niet het eerste wat je ‘s ochtends doet!

Deze vijf tips heb ik zelf toegepast en ik ben echt ontzettend blij met het resultaat. Het is soms echt nog wel bewust keuzes maken, maar ik merk dat ik nu zelf kies wanneer ik op mijn scherm kijk i.p.v. dat het voelt als een must. En die tijd die ik over heb? Die besteed ik aan veel echtere dingen: tijd met mijn dochter, vrouw, God of gewoon lekker niks doen. Dat gun ik jou ook!

Heb jij nog goeie tips voor mensen die gestoken zijn door de Digi-mug, laat deze dan achter onder deze blog.

Succes!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Geef uw mening

* = verplicht
Plaatsen