• Home
  • »
  • Halloween een gezellig feestje voor christenen!?

Halloween een gezellig feestje voor christenen!?

Halloween een gezellig feestje voor christenen!?
Geplaatst op 18-07-2018

8 tips om als ouder om te gaan met dit griezelfeest

Halloween is een uit Amerika overgewaaid griezelfeest wat de laatste jaren steeds populairder is geworden in Nederland. Kinderen die verkleed als heks, monster of duivel langs de deuren gaan en om snoep vragen, huizen die uitgedost worden met spinnen, skeletten en uitgehakte pompoenen, hoe griezeliger hoe beter! Een onschuldig kinderfeest, of toch niet? 

De duivel voor de deur

Mijn eerste kennismaking met Halloween was een aantal jaar geleden. Ik zat ’s avond alleen thuis op de bank met een filmpje aan toen er onverwachts aangebeld werd. Totaal niet bewust van het feit dat er Halloween gevierd werd (in ons dorp), liep ik naar de voordeur. Onderweg daar naar toe voelde ik mij ineens naar worden. Het was alsof de Geest tegen mij zei: ‘Je kan de deur beter niet open doen’. Ik kon het gevoel niet goed plaatsen, maar ik voelde me ongemakkelijk. Eigenwijs als ik soms ben, deed ik de deur open. Ik was stom verbaasd toen ik een aantal enge ‘wezens’ voor mijn deur zag staan; een spook, een horrorclown en een duivel.  Ik kan niet ontkennen dat ik hevig schrok. De ouder die de kinderen begeleidde moest grinniken om mijn sprongetje.

Geef wat lekkers of ik prik….

De kinderen vertelden hun rijmpje en ‘bedreigden’ mij voor snoep (Snoep of schrik, snoep of schrik, geef wat lekkers of ik…. prik) want ook dat hoort bij Halloween. Toen ze uitgepraat waren zei ik tegen hen: ‘Ik geef jullie geen snoep, want ik geloof echt in Halloween. Ik geloof dat er echt iemand is die iedereen altijd bang probeert te maken en ik wil hem niet helpen, succes!’. Beteuterd liepen de horrorclown en zijn vriendjes weg, met zijn plastic bijl slepend achter zich aan.

Willen we echt dat onze kinderen wennen aan een angstcultuur?

Ik ben heel stellig in mijn mening over Halloween. Het is een feest dat gaat over de dood, angst, horror en geweld. Het is feest waarbij duisternis verheerlijkt wordt en kinderen geleerd wordt dat angst normaal is. Ik wil je als ouder oproepen om hier vooral niet aan mee te doen. Het is waanzin! Ik geloof oprecht dat je satan in de kaart speelt door kinderen te laten deelnemen aan een feest dat zo inspeelt op angst en horror. Het opent dan ook een deur voor een wereld waar je ver vandaan wilt blijven, maar waarvan je niet kan ontkennen dat het  bestaat.

Wat moeten wij als christenen en ouders met Halloween; bid en praat!

Duik je in de geschiedenis van Halloween, dan lees je dat het zijn oorsprong vond in het feest van de doden. Voor veel satanisten en heksen een dag die ze als erg belangrijk beschouwen en nog steeds gevierd wordt met rituelen en dergelijke. Ik geloof dat we als Christenen een verantwoordelijkheid hebben om onze kinderen niet bloot te stellen aan deze kant van de geestelijke wereld, maar ook dat we samen in gebed moeten gaan. Daar waar Gods Geest is , is geen ruimte voor angst.

Maar wat nou als je kind wél graag mee wil doen met Halloween. Bijvoorbeeld omdat vriendjes het ook vieren of de sportvereniging een feest organiseert met het thema Halloween. Je wilt als ouder dat je kind ook begrijpt wáárom je niet wilt dat ze deelnemen aan het feest. Met de volgende 8 tips leer je je kinderen niet alleen de gevaren van Halloween, maar help je ze ook om het verschil te gaan zien tussen goed en kwaad.

TIPS om met jouw kind te praten over halloween

Tip 1: Misschien voor de hand liggend, maar praat met je kind erover. Leg uit welke overwegingen je hebt gemaakt en waarom je niet wilt dat ze Halloween vieren. Vertel  ze dat niet alles wat trending, leuk of spannend is, ook goed (voor hen) is. Dat je als ouders soms keuzes moet maken zodat ze ook gelukkig zijn op de lange termijn. Vertel hier ook je eigen worsteling om dingen die jij zelf niet of wel doet, omdat je weet dat het beter is voor je op de lange termijn.

Tip 2: Ga met jouw kind(eren) wat leuks doen, zodat Halloween een goede vervanger krijgt. Als een baby met een stopcontact aan het spelen is, trek je het daar weg. Huilen en nog eens huilen is het gevolg. Totdat je een alternatief geeft om mee te spelen. Het stopcontact is dan verleden tijd en de nieuwe rammelaar krijgt alle aandacht.

Tip 3: Lees samen met je kind het boek: ‘De macht van de witte Leeuw’! Hier leer je samen hoe je om kan gaan met angst en geestelijke strijd. Je kind (en jij ) krijgen zo meer inzicht in de geestelijke wereld en de gevolgen hiervan in het leven. Het boekje kun je hier bestellen: http://www.coennuijten.nl/shop/

Tip 4: Leer je kind over de geestelijke wereld. Vertel over het plan van de duivel, maar ook over het plan van God en dat God vele malen sterker is dan de duivel. We hoeven dus niet bang te zijn! Getuig van een overwinning die jij laatst gehaald hebt samen met God.

Tip 5: Bid voor bescherming van je kinderen! Je vecht niet tegen vlees en bloed, maar tegen geestelijke machten. Denk dus niet dat je de strijd alleen door praten kan oplossen, maar strijd in gebed!

Tip 6: Bereid je kind voor! Gedurende het jaar kan je kind iedere zondag naar de kerk. Als het goed is leren ze daar niet alleen Bijbelverhalen, maar ook over de geestelijke wereld. De ervaringen die ze daar op doen zullen een groot verschil maken om zelf de goede keuzes te maken.

Tip 7: Als de kennis ontbreekt in jouw kerk, laat je dan trainen zodat het kinderwerk goed staat. Het is essentieel dat kinderen op jonge leeftijd weten hoe de geestelijke wereld werkt. Jong geleerd is oud gedaan! Wellicht is de training ‘I See Generations’ iets voor jouw gemeente. Zie: http://www.coennuijten.nl/c-training/

Tip 8: Probeer je kind niet alleen maar wetten op te leggen, maar zorg dat het klimaat rondom het kind zo is dat hij/zij zelf de keuze maakt. Dit is veel duurzamer! Wetten en regels zijn soms nodig, maar zorgen vooral als ze ouder worden voor strijd. Helemaal als jouw regels en wetten tegen alles in gaan wat de populaire vriendjes of vriendinnetjes op school ook doen.
Dit betekent niet dat ze alleen met soortgelijke kinderen om mogen gaan, maar dat ze zelfstandige keuzes maken ondanks de anders denkende kinderen om hun heen.

In een blog die ik eerder schreef, vertelde ik over waarom we kinderen niet moeten laten wennen aan angst. Je leest hem hier: http://www.coennuijten.nl/uncategorized/kinderboekenweek/

Succes, en geniet zelf lekker van je rolletje snoep!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Geef uw mening

* = verplicht
Plaatsen