Vriendschap

Vriendschap
Geplaatst op 13-07-2018

Vriendschap: Hét thema van de Kinderboekenweek 2018

Wat ik leerde over vriendschappen.

Het is weer zover, de Kinderboekenweek! Met dit jaar een prachtig thema: Vriendschap! Blader je door de bijbel heen, dan zie je het ene na het andere verhaal waarin het thema aan bod komt. Elke keer wordt weer duidelijk: vriendschap is krachtig, mooi, maar ook ingewikkeld. Iets wat ik zelf ook aan den lijve heb ondervonden.

Vrienden-voor-het-leven…toch?

Na tientallen vriendschappen op de basisschool -waarvan sommige het nog niet langer uithielden dan 10 minuten-, kreeg mijn vriendengroep rond mijn zestiende jaar een exclusiever karakter. Deze kleine club vrienden kreeg een belangrijkere rol in mijn leven. We namen ons voor: dit worden ‘echte vriendschappen voor het leven’. We zouden elkaar door dik en dun steunen. Familie…die hadden we niet nodig (dachten we) en we zworen vooral nooit volwassen te worden. We zagen elkaar bijna iedere dag van de week, we hadden lol en onze vriendschap groeiden….

Een koersverandering in vriendschappen, een natuurlijk proces?

Totdat onze levens van koers veranderden: een andere school, sportclub of kerk. Van die mooie vriendschappen, waarvan we dachten dat deze nooit meer kapot konden gaan, dat we elkaar nooit meer uit het oog zouden verliezen en we voor altijd jong zouden blijven, bleef niet veel meer over. We wilden het niet, maar het gebeurde.

Mijn leven veranderde radicaal: ik kwam tot geloof en ging Jezus volgen. Mijn vrienden snapten daar helaas niet veel van. Als ik er op terug kijk, kan ik ook goed begrijpen hoe dat voor hen geweest moet zijn… raar! Maar ik zie ook dat we eigenlijk nauwelijks ons best deden om onze vriendschap te behouden. Een natuurlijk proces hoor ik je denken.

Vriendschap, mag het je wat kosten?

Ja én nee. Ik denk dat vriendschappen enorm belangrijk zijn voor een mens om gelukkig te zijn. Samen dingen doen, dat is waardevol, leerzaam en hopelijk erg veel lachen. Kijk naar kinderen die samen spelen op het schoolplein: de lol, de kameraadschap, de ruzies en het goedmaken, het is het hele leven in het klein. Vriendschappen, dat mag je soms best wel eens wat kosten. Tijd, energie, dienstbaarheid. In de bijbel lees je over vrienden die voor elkaar offers durven te maken. Waarom doen we soms dan niet iets meer ons best om onze vriendschappen sterk en bemoedigend te houden? Zoek toenadering, ook in tijden dat je elkaar even niet lijkt te begrijpen. Dat is de les die ik heb geleerd.

Gelukkig, een tweede kans

Gelukkig kreeg ik een tweede kans! Ik raakte jeugdvrienden kwijt, leerde een belangrijke les over vriendschap en God gaf mij nieuwe vrienden. Goede vrienden die mij dichter bij Hem brachten, voor mij klaarstaan, maar ook leerden wat echte vriendschap betekend. Natuurlijk, ik maak er soms nog een zooitje van; ik vergeet verjaardagen, plan mijn agenda te vol waardoor ik te weinig tijd met mijn vrienden doorbreng, etc. Toch komt er altijd zo’n moment dat ik mij weer realiseer hoe belangrijk mijn vriendschappen zijn. Voor mijzelf, voor mijn vrienden en voor (mijn relatie met) God.

Laat je vriendschappen niet verslonzen!

Vrienden zijn een belangrijk onderdeel van je leven. Laat je vriendschappen niet verslonzen en investeer in deze relaties, ja óók als het je moeite kost!

Hoe herken je een goede vriend?

  • Brengen jouw vrienden je dichter bij God?
  • Is je vriendschap over het algemeen gelijkwaardig?
  • Kun jij jezelf zijn in zijn/haar/hun omgeving?
  • Kun je eerlijk zijn en kunnen zij eerlijk zijn bij jou?

Opdracht:

  • Wie zijn jouw 3 beste vrienden waar je in gelooft en ze niet kwijt zou willen?
  • Wees creatief en zegt dit eens tegen ze op een manier die zij zouden waarderen!

Bestel ons boek ‘De macht van de witte Leeuw’. Over 2 vrienden die geweldige avonturen meemaken om zo samen de zwarte reus te verslaan samen met de witte Leeuw.

Het boek is voor stoere kinderen van 8-12 jaar. Je kunt hem hier bestellen.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Geef uw mening

* = verplicht
Plaatsen