• Home
  • »
  • De ware kerk leeft in een bubbel!

De ware kerk leeft in een bubbel!

De ware kerk leeft in een bubbel!
Geplaatst op 09-02-2018

De ware kerk! De PKN heeft toch wel de beste leer… of zijn de baptisten het meest in balans? Nee, de evangelische en pinkster kerken; zij zijn de nieuwe kerk vol van de Geest.

Hoe meer ik als spreker door Nederland reis en in allerlei kerken kom, heb ik gezien dat wij een rijk aantal aan verschillende kerken hebben. Maar wat is nu de waarheid en hoe weten we eigenlijk de dingen die we zeker weten?

We weten allemaal dat Jesse Klaver een hele goede politicus is toch? Of is hij gewoon jong en een goede spreker? We weten ook allemaal dat president Trump een slecht mens is! Of is dat wat de media ons voorschotelt? Oké misschien wel, maar we weten wel allemaal zeker dat mannen vrijwel alles beter kunnen dan vrouwen! Niet voor niets mochten vrouwen nog niet zo lang geleden niet eens stemmen…

Of geloven wij wat we geloven, vinden wij wat we vinden en weten we zeker wat we zeker weten door een bubbel waar wij in leven? Wat is normaal, wat is echt en nog belangrijker; wat is waarheid?

Heeft het niet allemaal te maken met dat we slechts weten wat ons ooit verteld is. En dan is nog de vraag of het waar is wat jou verteld is. Het is niet waar omdat jij die persoon aardig vindt, zoals bij Jesse Klaver. Of omdat de media ons denken een kant op stuurt, zoals bij Trump. Het is ook niet normaal, omdat het nu eenmaal zo is in jouw omgeving. Zoals dat mannen slimmer zouden zijn dan vrouwen, omdat een aantal MANNEN dat ooit besloten hebben.

Maar wat is dan nog wel waar? De wetenschap? Zij baseren alles op feiten toch? Hoe weet je dat zo zeker? Omdat zij dat zeggen? De wetenschap zelf heeft bewezen dat zij nooit 100% waterdicht is, omdat ook zij hier en daar soms aannames moet doen. Dit zorgt dat de hele toren kan omvallen. (Ik zeg niet dat alle wetenschap overboord gegooid moet worden.)

Of is de waarheid dichterbij dan je denkt? Namelijk in jezelf. Als je maar hard genoeg iets wil, lang genoeg ergens mee bezig bent of gewoon meer mediteert, komt de ware mens in jouzelf steeds meer naar boven. Dit is het pad naar jouw geluk! Hier heb je niemand voor nodig behalve jezelf. Ook deze gedachten beangstigen mij; het zorgt voor de individuele maatschappij waar we nu in leven en je zult bedrogen uitkomen.

De spreker/dominee dan, die zondag vertelt dat je voor het eten moet bidden, geen seks mag hebben voor het huwelijk en de kerk niet mag verlaten, omdat… Hij vertelt de waarheid! De dominee heeft er tenslotte voor geleerd of is op zijn minst de hele dag aan het bidden. Nee! Ook al zeggen de sprekers/dominees een hoop goede dingen, zij zijn ook mensen die fouten maken.

Wat moet je dan nog geloven als je niets meer kunt geloven en als je nergens op kunt vertrouwen? Heel simpel: Jezus zegt: Ik ben de weg, de WAARHEID en het leven! Als alles onder je voeten vandaan valt, is er slechts 1 fundament dat blijft staan en dat is een levende relatie met Jezus. Een Persoon, geen theorie.

Zodra we dit omarmen komen alle vormen van kerk zijn op de tweede plaats, zullen kerkmuren vallen en kunnen we uit de bubbel kruipen waar we al zo lang met elkaar in ronddobberen.

Een goede zangdienst of talentvolle spreker maakt nog niet de kerkdienst heilig en is geen weerspiegeling van de waarheid. Laten we de vormen niet heilig maken, maar erkennen dat Hij heilig is. En door Hem staan onze vormen slechts in de schaduw. Het betekent niet dat de vormen van nu slecht zijn. Ik houd persoonlijk van de kerk met al zijn tekorten. Maar kijk verder dan dat je gewend bent.

3 tips om jouw bubbel te doorbreken:

  1. Reizen (niet de toeristische orden): Door andere culturen te bezoeken zal je merken dat de rest van de wereld God dient op een andere manier dan jouw ware kerk.
  2. Ga het gesprek (als gelijke) aan: Door met mensen van andere kerken te sparren, zal je merken dat ook zij een stukje van God weerspiegelen in deze wereld.
  3. Vraag God om je ogen te openen: De Bijbel is radicaal en dat mogen wij dus ook zijn. De Bijbel leert ons om niet te veroordelen, want het oordeel is aan God. Oordeel dus ook jouw broeder en zuster niet die iets anders denkt. Wees ook hier radicaal in!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Geef uw mening

* = verplicht
Plaatsen