• Home
  • »
  • Oordelen en de vergrijzende kerk

Oordelen en de vergrijzende kerk

Oordelen en de vergrijzende kerk
Geplaatst op 21-07-2017

Vorig jaar mocht ik spreken in een jeugddienst van een PKN-gemeente. Dat is best bijzonder, omdat ik niet een doorsnee theologische dominee/spreker ben met een net pak aan. Terwijl ik samen met de ouderlingen naar voren liep, zaten er tieners en kinderen klaar om mij een box of high five te geven. Ik had het idee dat dit niet gebruikelijk was, maar kon het niet laten om de voor mij bekende gezichten in style te begroeten. Na een geweldig orgelspel was het mijn beurt om te spreken over het thema: ‘oordelen’. Opvallend was dat dit onderwerp een verzoek was van de jeugd van de kerk. Zoals altijd probeerde ik mijn preek met volle overgave te brengen. Ik schepte op over een vriend die alles lijkt te kunnen, waardoor ik weleens jaloers ben. Mijn eerlijkheid vertelde dat ik soms over mijn vriend roddelde en hem zo veroordeelde.

Ik trok het boetekleed aan door te laten zien dat de Bijbel zegt in Matheüs 7 vers 1 en 2: ‘Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt. Want op grond van het oordeel dat je velt, zal er over je geoordeeld worden, en met de maat waarmee je meet, zal jou de maat genomen worden’.

In alle opwinding tijdens mijn preek werd ik echter soms afgeleid. Er zat in de overvolle kerk namelijk een jongeman in trainingspak die tijdens mijn preek red bull zat te drinken en appels zat weg te kanen. Dit alles nadat hij tijdens de schriftlezing op het podium ook al in de collecte-zakken had gegraaid. Een enorme stoorzender zult u begrijpen. Iemand die niet thuis hoort in het huis van God. Iemand die begeleiding nodig heeft of in elk geval nog een hoop moet leren.

Na ongeveer een halfuur preken over dat we als christenen niet geroepen zijn om te oordelen maar om samen Gods koninkrijk te bouwen hier op aarde, wilde ik de kerk nog even kennis laten maken met die geweldige vriend van mij die letterlijk overal goed in is. Toen ik Robin naar voren haalde met zijn Red bull en klokkenhuis, viel het kerkgebouw bijna om. Iedereen begreep direct wat mijn doel was met deze preek. Bijna alle kerkgangers hadden de jongeman veroordeeld, terwijl juist hij de persoon was met die geweldige talenten.

Stop met het oordelen van de personen waar je nog nooit mee hebt gedronken en gegeten. Oordeel niet over iemand die je nog nooit gesproken hebt, mee gelachen of gehuild hebt. Als je die persoon nog nooit een compliment hebt gegeven of persoonlijk hebt aangesproken over zijn/haar gedrag. Oordeel niet over de mensen waar je nog nooit samen de Bijbel mee hebt gelezen, samen mee hebt gebeden of samen iemand verteld hebt over de liefde van Jezus. Als je dat niet hebt gedaan, heb je ook geen idee wie je precies veroordeeld.

Als je al deze dingen wel gedaan hebt en je veroordeelt iemand nog steeds; denk dan aan hoeveel recht Jezus heeft om jou te veroordelen! Jezus oordeelt ons niet meer, omdat Hij de straf heeft gekregen aan het kruis i.p.v. jou en mij. Waarom zouden wij dan nog veroordelen?

De jeugd vroeg niet voor niks om een preek over oordelen. Zij zijn er klaar mee dat volwassenen meer bezig lijken te zijn met oordelen dan met Gods koninkrijk te bouwen.

Wil je aantrekkelijk zijn als kerk en vergrijzing tegen gaan: STOP DAN MET OORDELEN!

PS: Uiteraard betekent het niet dat alles maar onder de mantel van de liefde gestopt moet worden. Zodra iemand grove fouten maakt zoals seksueel misbruik of een man die zijn vrouw slaat, dan is het aan de rechter en aan God om te oordelen. Wij hoeven dit natuurlijk niet goed te keuren, maar het blijven kinderen van God.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Geef uw mening

* = verplicht
Plaatsen